Kávová Torta Tenerina - recept od 101CAFFE'

Dezert pro královnu

Viktor Emanuel III., předposlední italský král, který vládl do roku 1946 celých 46 let,  jezdil se svou manželkou na odpočinek do městečka Ferrara v kraji Emilia Romagna na severovýchodě Itálie. Toto opevněné město bylo na řece Pád založeno již v 8. století a jeho středověké jádro je dnes na seznamu památek UNESCO.

Tamní cukrář netušil, jakou slávu získá dezert, který na počest královny Eleny připravil...

 

Kávová Torta Tenerina

Připravili jsme si pro vás recept na tento proslulý dezert Torta Tenerina - Tender Cake nebo chcete-li  Měkoučký dort a tentokrát obohacený o jednu skvělou ingredienci, kterou je, jak jinak, káva

Na povrchu s jemnou krustou, uvnitř měkký a vláčný a s nádechem kávové chuti. 

 

Ingredience

200 g kvalitní hořké čokolády

150 g cukru krupice

100 g studeného másla

60 g hladké mouky

3 střední vejce

3 lžíce teplého mléka

špetka soli

80 ml kávy - připravit kávu můžete ze 101CAFFE' zrnkové kávy nebo z kapslí pro systém Nespreso® a Nescafé® Dolce Gusto®

 

Postup 

Hořkou čokoládu nalámejte a rozpouštějte ve vodní lázni, dokud není hladká a krémová. 

Připravte si studené máslo, které postupně po menších kouscích ukrajujte a přidávejte do rozpuštěné čokolády a to tak, abyste každý kousek másla rozmíchali a teprve pak přidali kousek další a další a další...

Jakmile přidáte a rozmícháte poslední kousek másla, sejměte misku se směsí z vodní lázně a nechte stranou vychladnout. 

Připravte si polovinu cukru, kterou přidejte ke žloutkům a pečlivě vymíchejte metličkou lehkou směs. 

Za stálého míchání do této žloutkové směsi přidejte vychladlou směs čokolády s máslem, přidejte mouku, 3 lžíce teplého mléka a kávuMíchejte dokud nezískáte hladkou směs. 

Ve vychlazené nádobě ze studených bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh a postupně přidávejte zbytek cukru

Takto vyšlehaný sníh s cukrem jemně, pomalu a po částech vmíchejte do připravené čokoládové směsi. Vmíchávejte jemně, opatrnými pohyby ode dna nahoru. 

Směs pečte na pečícím papíře v kulaté formě na pečení s Ø 24 cm. 

 

Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 25 až 30 minut, poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechejte dort vychladnout. Jakmile je dort zcela vychladnutý, vyjměte z formy a servírujte!

 

A nemusíme dodávat, že nejlépe chutná s šálkem dobré kávy! 

 

Dobrou chuť! 

Torta_tenerina_2020_post (1)

 

 

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.