Nocciolino - lahodný dotek lískových oříšků

Itálie a lískové ořechy

Když se řekne Itálie, vybaví se nám slunečná země, spousta barev, rozmanitá krajina a skvělé jídlo. Málokoho z nás ve spojitosti s Itálií napadnou lískové ořechy.  A při tom je to jeden z významných prvků této neuvěřitelné země. Středomořské klima je ideální pro pěstování lískových ořechů a Itálie je tak vynikající místo nejen pro sběr a zpracování ovoce, ale má i ty nejlepší lískové ořechy na světě a je jejich druhým největším pěstitelem.

 

Proč jsou italské lískové ořechy tak slavné?

Také díky ochranným známkám DOP a IGP, které přiděluje Evropská unie produktům a surovinám, jejichž kvalita je vázána na přesně vymezenou oblast. Podíváme-li se na význam jednotlivých ochranných známek, můžeme si být jisti, že máme co dočinění s kvalitou a tradicíIGP (Indicazione Geografica Protetta) znamená chráněné zeměpisné označení, DOP (Denominazione di Origine Protetta) překládáme jako chráněné označení původu, což je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím. Toto označení ukládá ty nejpřísnější podmínky a všechny fáze produkce se musí odehrát v dané oblasti a pro spotřebitele to znamená tu nejvyšší možnou garanci.

 

Nocciola del Piemonte

Lískový ořech je obvykle spojován s Piemonte (region Piemont) pro výjimečnou odrůdu Tonda Genitle Tribolata DOP pěstovanou v oblasti Alta Langa, magického místa zařazeného do seznamu světového dědictví UNESCO.

Ale není to jen region Piemonte, můžeme jít dále, mezi regiony Lazio a Kampánie najdeme 80 % celkové italské produkce se speciálními lískovými oříšky jako Tonda Gentile Romana v oblasti Viterbo, Nocciola Giffoni IG na území Avellina a zastavit se můžeme také na Sicílii, kde nalezneme odrůdu Nostrale, vzácnost, kterou stojí za to ochutnat.

 

Lískové ořechy a zdraví

Světová zdravotnická organizace a Úřad pro kontrolu a potravin a léčiv, dva z nejvíce důležitých orgánů, pokud jde o potraviny a zdraví, prohlašují, že lískové ořechy mají nejvyšší hodnoty kyseliny listové (vitamín B9) a jsou bohaté na draslík, hořčík a fosfor, které dodávají sílu našim kostem a energii pro celé tělo. Nakonec nesmíme zapomenout na vitamín E, velmi důležitý antioxidant (mimo jiné i proto se lískový olej používá v mnoha produktech pro péči o pleť a v boji proti stárnutí pleti).

Lískové ořechy jsou celé věky oceňovány po celém světě jako důležitá přísada do pečiva a jsou typické pro italské recepty.

 

Nocciolino od 101CAFFE'

Kávoví mistři ze 101CAFFE' cestují po Itálii a hledají to nejlepší u místních mistrů řemesla, takové produkty, které nám umožní objevit celý svět v excelentní a výjimečné chuti. A tak se s láskou v roce 2016 zrodilo i Nocciolino, srdce společnosti 101CAFFE'

Nocciola [nočiola] v italštině znamená lískové ořechy, zatímco Nocciolino [nočolíno] znamená doušek lískových oříšků.

Nocciolino od 101CAFFE' je lískoořískový krémový a sladký nápoj téměř bez kofeinu buď v kapsli do systému Nespresso® nebo Nescafé Dolce Gusto® nebo jako instantní nápoj v sáčku, který už jen čeká na zalití horkou vodou nebo mlékem.

 

Produkt mého srdce

V květnu 2018 italští spotřebitelé odhlasovali Nocciolino od 101CAFFE' jako IL MIO PRODOTTO DEL CUORE - Produkt mého srdce - prestižní ocenění, které je dobře známé ve světě jako „Nejlepší produkt roku“.

 

Nechte se okouzlit douškem lískových ořechů. Nocciolino čeká jen na vás. 

nocciolino_post_2020 (1)

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.