Nechte se okouzlit irskou kávou - recept od 101CAFFE' jen pro vás

Historie irské kávy

Irská káva je tradiční irský nápoj, který se údajně narodil v roce 1942 na irském letišti v Shannonu v Irsku.

Tradice připisuje vytvoření nápoje panu Sheridanovi, barmanovi v baru na letišti. Když o zvláště chladné noci do baru dorazili cestující, zmrzlí a rozzlobení ze zrušeného letu, barman Sheridan se rozhodl jim servírovat nápoj, o kterém tvrdil, že zahřeje každého. Výsledkem byla  silná káva s pravou irskou whisky, cukrem a vyšlehanou smetanou.

Mezinárodní úspěch irské kávy je zapříčiněn novinářem ze San Francisco Chronicle, který procházel městem Shannon, tento nápoj okusil a zamiloval se do něj a napsal o něm oslavný článek.

 

Jak připravit irskou kávu? 

 

Ingredience

2 lžičky třtinového cukru

prémiová neapolská káva Napoletano

4 cl irské whisky

čerstvá tučná smetana (30%)

 

Příprava

Udělejte si kávu.

Do misky nalijte smetanu a lehce ji vyšlehejte (šlehejte tak, aby byla smetana stále tekutá, hustá, ideálně tak, aby se v posledním kroku nepotopila do kávy).

Zahřejte sklenici (o objemu cca 230 ml), do které budete irskou kávu servírovat (uvařte trochu vody a nalijte ji do sklenice, jakmile se zahřeje, vyprázdněte ji).

Do sklenice vložte cukr a whisky a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

Nalijte kávu do sklenice, dokud nedosáhne 3/4 její kapacity. Znovu zamíchejte.

Pomocí lžíce nalijte smetanu do sklenice.

 

Tip!

Pokud chcete, aby vaše irská káva byla ještě chutnější, můžete nahoru přidat pár hoblinek čokolády, mletý muškátový oříšek nebo lískové ořechy!

 

Nechte se okouzlit! 

Nechte se okouzlit efektem, kdy se smísí chladná smetana s kávou ochucenou cukrem a irskou whisky.

 

Máte-li chuť na irskou kávu bez alkoholu, vyzkoušejte kapsle pro systém Nespresso® Nescafé® Dolce Gusto® nebo mletou kávu s příchutí irské kávy.

Irish-coffee-recipe

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.